Overslaan en naar de inhoud gaan

Pointcloud naar BIM en digital twin van staalfabriek

Pointcloud naar BIM en digital twin van staalfabriek

Steeds meer gebruikers van productie omgevingen kiezen ervoor om meer inzicht in hun vastgoed en installaties te krijgen door de inzet van een digital twin.

Met het inzetten van een digital twin in het ontwerp / renovatie proces hebben alle betrokken partijen beter inzicht in de bestaande en nieuwe situatie waardoor er betere ontwerpkeuzes kunnen worden gemaakt en faalkosten voorkomen kunnen worden. Door middel van o.a. clash controles kunnen zij bijvoorbeeld zien of er geen conflicten zijn tussen leidingen en draagconstructies.

In dit geval wilde de opdrachtgever kijken of een nieuwe productielijn paste binnen de bestaande omgeving.

BIMnD heeft de productiehal van ca 4.000m2 volledig gedigitaliseerd.

De binnenzijde van het gebouw hebben we ingemeten met met een NaVvis VLX mobiele scanner, de buitenzijde en delen van de spanten met statische 3D laserscanners van Faro technologies. De meetdata hebben we samengevoegd in één pointcloud. Deze pointcloud zal worden gebruikt als onderlegger om een BIM model van de bestaande toestand te maken.

De 3D-scans en de 360 graden foto’s hebben we aan alle stakeholders ter beschikking gesteld in een online viewer. Deze viewer maakt het mogelijk om vanaf elk device op iedere locatie het object digitaal te bezoeken zoals Google Streetview maar dan met meer mogelijkheden:

  • Het doen van precisiemeting in de pointcloud data
  • Toevoegen point of intrest, zoals onderhoud specificaties

Een fysiek bezoek op locatie is dus niet meer nodig.

Wenst u ook uw productieomgeving te digitaliseren neem dan contact met ons op.

Alinea